NFC

NFC is de afkorting van Near Field Communication. NFC is een op open standaard gebaseerde methode voor draadloos communiceren. Met NFC is een eenvoudige communicatie mogelijk tussen bijvoorbeeld een reader en een tag of een NFC geschikte telefoon. Met NFC is tweerichtingsverkeer mogelijk.

 

NFC biedt consumenten de mogelijkheid om eenvoudig draadloze transacties uit te voeren, digitale gegevens zoals bijvoorbeeld een website te bekijken, een verbinding te maken met een digitaal apparaat, kopen van tickets, toeganscontrole, gebruik maken van een loyality programma.

 

De NFC tags zijn klein, de in een NFC tag opgeslagen informatie is gestandaardiseerd waardoor de informatie uitwisselbaar is. NFC tags kunnen ook applicatieafhankelijke informatie bevatten, deze informatie kan bijvoorbeeld door een applicatie op een mobiele telefoon worden gebruikt.

 

NFC is bedoeld om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen over korte afstanden. Het voordeel hiervan is dat er maar weinig energie nodig is. Een ander voordeel van de korte afstand waarop NFC werkt is dat “sniffing” praktisch onmogelijk is.

 

NFC werkt op de 13.56 MHz frequentie met een lees- en schrijfbereik tot tien centimeter. Het haalt een snelheid van 106 tot 424 kbits/s, een versie van 1Mbit/s is in voorbereiding. NFC apparaten kunnen actief, maar ook passief werken, wat energie spaart en de levensduur van de batterij verlengt. Ze zijn ook uitgerust met een contactloze smart card infrastructuur, gebaseerd op ISO 14443 A (NXP MIFARE® technologie) en Sony's FeliCa™ kaart voor elektronische kaartverkoop. NFC technologie is gestandaardiseerd volgens ISO (18092), ECMA (340) en ETSI.

 

Door ons gerealiseerde NFC toepassingen zijn o.a:

  • Betalen in winkels met NFC (prepayed)
  • Fiets parkeren en verhuren met NFC
  • OV-kaart lezers