image

Cases

Brugwachterspost

Brugwachterspost

Situatiebeschrijving

De brugwachtersgroep van de provincie Zuid-Holland verzorgt de bediening van alle bruggen in Zuid-Holland. Naar aanleiding van de vergrijzing van deze groep en het toenemende aantal bruggen heeft deze provincie aan ons gevraagd een onderzoek te doen naar de mogelijkheid om, op afstand, meerdere bruggen vanaf dezelfde bedienpost en eventueel vanuit verschillende lessenaars te bedienen.

Gerealiseerde werkzaamheden

Als oplossing hebben wij, samen met de beheerders, onderhoudsdienst en brugwachters, een afstandsbedienings-concept voor bruggen ontwikkeld. Eén van de belangrijkste aandachtspunten van het concept is de veiligheid. Door de universele opzet en de eenduidige bedieningsfilosofie kunnen brugwachters zonder aanvullende opleiding op meerdere plaatsen worden ingezet. Mede daarom is de door ons ontwikkelde methode een provinciale standaard geworden.

Technische details

Om het afstandsbediendingsconcept te realiseren, worden zowel aan de brug als op de bedienlocatie de besturingssystemen door communicatie-watchdogs gecontroleerd. Real-time besturingssystemen waarborgen, samen met een dubbele controle, de veiligheid, waardoor meerdere bruggen vanaf één bedienlocatie op afstand bediend kunnen worden. De communicatie wordt verzorgd door glasvezel dataverbindingen. Over deze verbindingen worden naast data ook audio- en videogegevens verstuurd.

Toegepaste technologieën

  • TCP/IP-netwerk
  • QNX real-time operatingsysteem met taak-looptijd bewaking en multi-threading
  • Jbus/Modbus protocol
  • Glasvezel-communicatie
  • Communicatie bewaking maakt het mogelijk het proces via glasvezel te noodstoppen