image

Cases

Tolsysteem

Situatiebeschrijving

Een van de eerste klanten van BTG is de Kiltunnel. De Kiltunnel is een toltunnel in Nederland en vormt de verbinding tussen Dordrecht en de Hoeksche Waard. De Kiltunnel heeft service, betrouwbaarheid en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel.

Gerealiseerde werkzaamheden

BTG heeft de gehele automatisering van het tolplein ontwikkeld en verzorgd. Dit betreft de embedded-systemen op het tolplein voor de besturing van o.a. slagbomen, weglussen, signalering, klantenpanelen, opwaardeerpunten, kassa’s, betaalautomaten alsook de centrale serverruimte en de kantoorapplicaties.

Waar er in de markt geen kant-en-klare hardware oplossingen voor handen waren, heeft BTG Electronics Design een aantal componenten zelf ontwikkeld.

Voor passanten die frequent gebruik maken van de Kiltunnel, bestaat er de ‘telecard’. Klanten die een telecard hebben, hoeven slechts hun telecard voor een RFID antenne te houden en kunnen dan direct, zonder vertraging doorrijden. Het verschuldigde bedrag wordt automatisch afgeboekt van de telecard. Opwaarderen van een telecard kan elektronisch bij een opwaardeerpunt of klantenpaneel. Met contant geld kan bij een tolbeambte de telecard worden opgewaardeerd. Naast een telecard voor particulieren bestaat er ook een speciale bedrijfs-telecard waarbij de passages iedere maand per factuur in rekening worden gebracht.

Naast embedded software heeft BTG een Windows applicatie ontwikkeld voor het bijhouden van de tolplein administratie. Met deze applicatie kan het kantoorpersoneel operationele, financiële en statistische overzichten opvragen en kunnen facturen worden uitgedraaid voor grootverbruikers. Tevens kunnen tolbeambten aan het einde van hun dienst m.b.v. de applicatie, de contante inkomsten verwerken. Doordat de kantoorapplicatie rechtstreeks in verbinding staat met het tolplein, zijn vele handelingen geautomatiseerd. Het financiële systeem is gekeurd en goed bevonden door een IT- auditor van Deloitte.

Nog steeds worden er nieuwe functies en mogelijkheden geïntroduceerd om het serviceniveau naar de passanten en gemak voor het personeel zo hoog mogelijk te houden.

In 2022 is de tunnel gerenoveerd en het tolplein volledig vernieuwd. Nieuw is de aanwezigheid van drie betaalautomaten per straat op verschillende hoogtes. Zo kan men zowel vanuit een personenauto, bestelbus als vanuit een vrachtwagen comfortabel betalen met een bankkaart of telefoon.

Tijdens de ontwikkeling van het nieuwe tolplein is veel aandacht besteed aan het bedieningsgemak en ergonomie doormiddel van duidelijke pictogrammen en LED verlichting. Op die manier kan ook de minder frequente gebruiker makkelijk zijn of haar weg op het tolplein vinden.
Bij de ontwikkeling van het nieuwe tolplein heeft BTG de opdrachtgever geassisteerd bij het opstellen van de specificaties, aanbesteding, bouwteam fase, overleg en afstemming met de hoofdaannemer en onderaannemers,  migreren van data, in bedrijf stellen en testen.

Doordat de kennis voor alle benodigde disciplines binnen BTG Electronics Design bekend is, heeft de Kiltunnel altijd te maken met één aanspreekpunt.