image

Cases

Tolsysteem

Tolsysteem

Situatiebeschrijving

Een van de eerste klanten van BTG is het Wegschap Tunnel Dordtse Kil. De Kiltunnel is één van de twee toltunnels in Nederland en vormt de verbinding tussen Dordrecht en de Hoeksche Waard. De Kiltunnel heeft service, betrouwbaarheid en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel.

Gerealiseerde werkzaamheden

BTG heeft de gehele automatisering van het tolplein ontwikkeld en verzorgd. Dit betreft de embedded-systemen op het tolplein voor de besturing van o.a. slagbomen, weglussen en signalering, alsook de centrale serveruimte en de kantoorapplicaties.

Voor passanten die frequent gebruik maken van de Kiltunnel, bestaat er de ‘telecard’. Klanten die een telecard hebben, hoeven slechts hun telecard voor een antenne te houden en kunnen dan direct, zonder vertraging doorrijden. Het verschuldigde bedrag wordt automatisch afgeboekt van de telecard. Opwaarderen van een telecard kan elektronisch bij een oplaadpunt of contant bij een tolbeambte. De oplaadpunten zijn vooral ontwikkeld op bedieningsgemak, ergonomie en betrouwbaarheid. Naast een telecard voor particulieren bestaat er ook een speciale bedrijfs-telecard waarbij de passages iedere maand per factuur in rekening worden gebracht.

Voor het bijhouden van de administratie op het kantoor van de Kiltunnel heeft BTG een Windows applicatie ontwikkeld. Met deze applicatie kunnen operationele, financiële en statistische overzichten opgevraagd worden en facturen worden uitgedraaid voor grootverbruikers. Tevens kunnen tolbeambten aan het einde van hun werkdag m.b.v. de applicatie, de contante inkomsten verwerken. Doordat de kantoorapplicatie rechtstreeks in verbinding staat met het tolplein, zijn vele handelingen geautomatiseerd. Het financiële systeem is gekeurd en goed bevonden door een IT- auditer van Deloitte.

Nog steeds worden er nieuwe functies en mogelijkheden geïntroduceerd om het serviceniveau naar de passanten en gemak voor het personeel zo hoog mogelijk te houden.

Doordat de kennis voor alle benodigde disciplines binnen BTG Electronics Design bekend is, heeft de Kiltunnel altijd te maken met één aanspreekpunt.

Waar er in de markt geen kant-en-klare hardware oplossingen voor handen waren, heeft BTG Electronics Design een aantal componenten zelf ontwikkeld.

Toegepaste technologieën

  • RF-ID (telecard)
  • Client-server applicatie
  • Microsoft SQL Server
  • Windows applicatie met koppeling naar Microsoft Office
  • Embedded systeem met 68360 microprocessor en Real-time BOS besturingssysteem
  • Verschillende netwerktechnologieën (Multidrop, TCP/IP)
  • Diagnose en management op afstand